Što je psorijaza

Psorijaza (grč. psora =ljuska) je kronična, sistemska upalna bolest koja se manifestira na koži kao crvenkasta žarišta popraćen svrbežom i ljuskavim plakovima te se može samo kontrolirati kontinuiranim liječenjem. Prema novijim istraživanjima psorijaza se smatra kroničnom sistemskom upalom cijelog organizma, koja obuhvaća kožu, zglobove i druge organske sustave s nazivom PSORIJATIČNA BOLEST. Imunološki je posredovana bolest nejasnog uzroka, no poznato je međudjelovanje nasljednih genetskih i okolišnih čimbenika u nastanku bolesti. Bolest karakterizira upala uzrokovana disfunkcijom imunološkog sustava  koja se očituje plakovima i ljuskanjem kože. Uobičajeno zahvaća kožu na trupu, laktovima i koljenima te vlasište i nokte. Pretjerano aktivan imunološki sustav potiče stanice površinskog sloja kože na ubrzano dijeljenje i rast za četiri do šest puta brže u odnosu na zdravu kožu.  U pravilu normalne stanice kože u razdoblju od mjesec dana u potpunosti izrastu i otpadaju dok je kod psorijaze za taj proces potrebno samo tri ili četiri dana te se stanice gomilaju na površini kože oblikujući karakteristične plakove.

Učestalost i uzroci psorijaze

Psorijaza ima snažan utjecaj na zdravstveno stanje kao i psihosocijalni status bolesnika. Može biti bolna, otežavati koncentraciju ili čak ometati san. Za psorijazu možemo reći da je ciklički osip jer se psorijaza razvija nekoliko tjedana ili mjeseci, a zatim jenjava na neko vrijeme. Osobe oboljele od psorijaze mogu imati i druga zdravstvena stanja kao što je čest slučaj psorijatičnog artritisa čiji su znaci oticanje, ukočenost i bol u zglobovima te neposredno u blizini zglobova. On najčešće ostaje nedijagnosticiran osobito kada je riječ o blažem obliku, a vrlo je bitno rano liječiti kako bi se izbjegla trajna veća oštećenja zglobova.

Uobičajeni okidači kod osoba s genetskom predispozicijom (smatra se da je u većini slučajeva psorijaza nasljedna) za psorijazu uključuju infekcije (posebice bakterije streptokoki koji su najčešće patogeni, možemo ih povezati s kapljičnom psorijazom), posjekotine, opekline, uzimanje određenih lijekova (osobito litij, antimalarici i beta-blokatori imaju negativan utjecaj na psorijazu te nagli prekidi u terapiji s jakim topičkim ili oralnim kortikosteroidima mogu dovesti do eritroderme ili čak gnojne psorijaze) te stres (može pogoršati stanje, ali isto tako može i pokrenuti). A upala uzrokovana psorijazom može imati utjecaja i na druge organe i tkiva.

Simptomi psorijaze

Simptomi često počinju između 15. i 25. godine, ali mogu početi u bilo kojoj dobi te kod osoba sa bilo kojom bojom i tipom kože. Uobičajeni simptomi psorijaze su:

 • Ljuskavi osip koji se uvelike razlikuje po veličini i izgledu od osobe do osobe. Veličina varira od mrlja nalik peruti sve do velikih erupcija koje zahvaćaju veći dio tijela
 • Osipi koji se razlikuju u boji, obično se radi o varijaciji koja je na smeđoj ili crnoj koži kao nijanse ljubičaste boje sa sivim ljuskama te kod bijele kože se radi o ružičastim ili crvenim bojama sa srebrnom ljuskom
 • Male mrlje koje se ljušte (učestalije kod djece)
 • Nokti koji su izdubljeni, napuknuti ili izlomljeni
 • Suha, ispucala koža koja može biti suha do mjere da krvari
 • Svrab, peckanje i bol
 • Bol u zglobovima
 • Ljuskavo vlasište
 • Ciklički osip koji se razvija tjednima ili mjesecima te potom stagnira.

Oblici psorijaze

Postoji nekoliko oblika psorijaze, a svaki se očituje po svojim znakovima i simptomima.

Plak psorijaza (Psoriasis vulgaris)

 

Najučestaliji oblik psorijaze koji se manifestira crvenim ljuskastima žarištima, plakovima, uobičajeno praćenim snažnim svrbežom i izrazitom suhoćom zahvaćenog područja kože. Ljuskavi se plakovi, ukoliko nisu pravilno tretirani, mogu međusobno spajati i tako zahvaćati veću površinu kože. Najčešće se javljaju na laktovima, koljenima, donjem dijelu leđa i tjemenu. Ljuske se razlikuju po količini, a mrlje po boji ovisno o tipu kože. Zahvaćeni dio kože može izgledom „ozdraviti“ zahvaljujući promjenama u boji kože koje su privremene i javljaju se najčešće na smeđoj ili crnoj koži, a ta promjena u boji je postupalna hiperpigmentacija. Ovaj tip psorijaze zahvaća do 90% oboljelih.

Psorijaza noktiju (Psoriasis clavuas)

Psorijazu noktiju je moguća i na noktima na rukama i na nogama. Ona uzrokuje udubljenje, abnormalni rast noktiju te promjenu boje (žuta ili crveno-smeđa) nokta. Također je kod psorijatičnih noktiju moguća oniholiza, odnosno nokti se mogu odvojiti od nokatnog ležišta ili hiperkeratoza odnosno zadebljanje ploče nokta. Promjene na noktu su najčešće točkaste udubine, žućkaste mrlje praćene zadebljanjem i lomljenjem nokta.

Kapljičasta ili eruptivna psorijaza (Psoriasis guttata)

Kapljičasta (eruptivna) psorijaza najčešće započinje u djetinjstvu ili mlađoj odrasloj dobi, a manifestira se kao male mrlje u obliku kapljica na trupu i udovima. Obično ju izaziva bakterijska ili respiratorna infekcija kao što je streptokokna upala grla, upala krajnika, stres ozljede kože ili uzimanje određenih lijekova.

Inverzna psorijaza (Psoriasis inversa)

Inverzna psorijaza uzrokuje glatke svijetlo crvene, sjajne mrlje upaljene kože koje pogoršava trenje i znoj. Uglavnom zahvaća kožne nabore prepone, stražnjice i grudi te pazusi. Okidač  ovoj vrsti psorijaze mogu biti gljivične infekcije. Javlja se kod oko 5 % bolesnika

Pustularna (gnojna) psorijaza (Psoriasis pustulosa)

Pustularna psorijaza je rijedak oblik psorijaze koji se očituje kao crvena i ljuskava koža sa sitnim jasno definirani mjehurići ispunjeni gnojem (pustulama). Najčešće se pojavljuje u raširenim mrljama ili na malim površinama dlanova ili tabana.

Eritrodermična psorijaza (Psoriasis erythrodermica)

Eritrodermijska psorijaza je ujedno i najrjeđi oblik psorijaze, a može biti kratkotrajna (akutna) ili dugotrajna (kronična). Može prekrivati cijelo tijelo osipom odnosno vatrenim crvenilom kože koji se ljušti te može intenzivno peći ili svrbjeti. Okidači ovog oblika psorijaze su teške opekline od sunca, infekcije, određeni lijekovi te također prekid liječenja psorijaze pojedinim oblicima liječenja.

Liječenje psorijaze

Pravilan smjer i način liječenje psorijaze ovisi o kliničkom obliku bolesti, lokalizaciji kožnih promjena kao i općem stanju bolesnika. Uobičajeno je u liječenje psorijaze uključen multidisciplinarni tim kako bi se provela odgovarajuća skrb. Liječenje dijelimo na lokalno i/ili sustavno djelovanje.

Lokalno liječenje obuhvaća:

 • Salicilna kiselina – keratolitik u koncentracijama 3-5% koji otklanja ljuskice s plakova i time doprinosi boljem prodiranju drugih antipsorijatičnih lijekova u dublje dijelove kože
 • Naftalanoterapija – može se provoditi premazivanjem određenog dijela tijela naftalinom ili namakanjem cijelog tijela u kupkama s naftalinom
 • Lokalni kortikosteroidi – tvari sa snažnim protuupalnim djelovanjem. Primjena se treba vremenski ograničiti na maksimalno dva mjeseca kao i na manje dijelove kože kako bi se smanjila mogućnost nastanka sustavnih nuspojava
 • Lokalni retinoidi – tvari sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Mogu se kombinirati s lokalnim kortikosteroidima radi postizanja boljeg učinka. Kontraindicirani kod žena reproduktivne dobi.
 • Analozi vitamina D – tvari s protuupalnim i antiproliferacijskim djelovanjem. Uobičajeno u kombinaciji s fototerapijom.

Fototerapija/helioterapija je oblik liječenja u kojem se pacijenta izlaže dnevnoj svjetlosti/svijetlosti određenih valnih duljina uporabom lasera, dioda ili specijalnih lampi. Vrlo se često koristi u liječenju psorijaze kao i drugih kožnih oboljenja, te polučuje pozitivne rezultate.

Fotodinamička terapija je oblik liječenja u kojem se primjenjuju fotosenzibilizatori koji se pomoću svjetlosti odgovarajuće valne duljine aktiviraju i izazivaju terapijski učinak. Najpoznatiji oblik jest PUVA terapija koja podrazumijeva primjenu fotosenzibilizirajućih psoralena i UV A svjetlosti. Najčešće se rabi u liječenju plak psorijaze.

Sistemsko liječenje psorijaze obuhvaća:

 • Metotreksat – antagonist je folne kiseline, imunomodulator. Koristi se u liječenju srednje teške i teške psorijaze, pogodan za dugotrajnu primjenu. Uobičajeno se dozira jednom na tjedan, te se preporučuje istovremena primjena folne kiseline kako bi se smanjile popratne gastrointestinalne nuspojave. Obavezna je primjena kontracepcije za vrijeme i tri mjeseca nakon uzimanja metotreksata.
 • Retinoidi – prirodni ili sistemski derivati vitamina A. Koriste se u liječenju srednje teške do teške psorijaze. Najčešće se rabi acitretin. Trajanje liječenja i doziranje lijeka ovisi o težini kliničke slike, te se dugotrajna primjena ne preporučuje. Obavezna je kontracepcija za vrijeme trajanja terapije te i do dvije godine nakon provedene terapija.
 • Ciklosporin – ciklički polipeptid. Koristi se u liječenju srednje teške do teške psorijaze. Odlikuju ga teške nuspojave poput hipertenzije i nefrotoksičnosti stoga se primjena u dječjoj dobi ograničava samo na slučajeve s najtežom kliničkom slikom.

Novost u svijetu liječenja psorijaze jesu biološki lijekovi. Uvođenje bioloških lijekova u terapiju psorijaze polučilo je vrlo pozitivne rezultate na sami tijek bolesti kao i na svakodnevni život pacijenata. Ovdje ubrajamo inhibitore čimbenika nekroze tumora α (TNF-α) poput adalimumaba, etanercepta i infliksimaba, inhibitore aktivacije T limfocita poput alefacepta i efalizumaba te ustekinumab kao inhibitor IL-12/23. U Republici Hrvatskoj registrirana su četiri biološka lijeka za liječenje psorijaze (adalimumab, etanercept, infliksimab, ustekinumab). Liječenje biološkim lijekovima trebaju nadzirati specijalisti dermatovenerologije s iskustvom u dijagnosticiranju i liječenju psorijaze jer je shema liječenja iznimno individualna. Primjena se ne preporučuje u žena reproduktivne dobi ukoliko nije osigurana adekvatna kontracepcijska metoda.

Važno je naglasiti da se i teški oblici psorijaze biološkim lijekovima mogu držati pod kontrolom i dovesti do stanja gotovo čiste kože. Rezultati se naravno lakše i brže postižu ranijim postavljanjem dijagnoze i sustavnim liječenjem.

Kako psorijazu držati pod kontrolom?

Uz farmakološko liječenje psorijaze vrlo je važno i nefarmakološko liječenje, odnosno redovno njegovanje kože kozmetičkim preparatima posebno namijenjenim za tu svrhu kako bi se smanjilo napredovanje bolesti i olakšao svakodnevni život bolesnika. Uobičajeno su to emolijensi – pripravci koji sprječavaju isušivanje kože. Vlažnost kože održavaju na dva načina:  stvaranjem tankog nepropusnog filma na koži, tzv. okluzivno djelovanje te preko humektansa, tvari koje na sebe vežu vodu. Okluzivno djelovanje imaju tvari poput bijelog vazelina, skvalena, tekućih parafina dok u humektanse ubrajamo glicerol, sorbitol, propilenglikol. Uz emolijense, za nefarmakološko liječenje izrazito korisnim pokazali su se pripravci obogaćeni zobi (Avena sativa, Poaceae). Zob sadrži visoke koncentracije polisaharida i beta glukana koji imaju protektivno, emolijentno i humektantno djelovaje na kožu. Također se ističe i snažno antioksidativno djelovanje zobi. Uz zob, ističe se i ulje noćurka (Oenothera biennis, Onagraceae). Glavne aktivne komponente ulja noćurka su nezasićene masne kiseline: alga linolenska (ALA)  gama linoleinska kiselina (GLA) koje potiču stvaranje protuupalnih prostaglandina i time smanjuju upalnu komponentnu bolesti.
Uz ranije navedene komponente, postoji još široka paleta proizvoda i aktivnih tvari na tržištu koji se koriste kao osnovna terapija ili dopuna terapiji kod težih oblika bolesti. Neke od njih, prezentirane su u nastavku:

Eptaderm Epta PSO linija uključuje:

Eptaderm Epta PSO gel za čišćenje sa 10% ureje pomaže u omekšavanju hiperkeratoza i hidraciji kože, namijenjen je svakodnevnoj higijeni kože te čisti i omekšava i ima seboregulirajuće i emolijentno djelovanje, potiče odvajanje postojećih plakova i ostavlja kožu i vlasište čistima i hidriranim.

Eptaderm Epta PSO 10 bogata emulzija sa 10% ureje pomaže u omekšavanju hiperkeratoza i hidraciji kože, obnavlja stanice kože, djeluje kao antioksidans i hidratizira, ima zaglađujući, restrukturirajući i umirujući učinak koji koži daje elastičnost i ugodu.

Eptaderm Epta PSO 30 krema sa 30% ureje pomaže u omekšavanju hiperkeratoza i hidraciji kože, nadomješta zalihe lipida i pruža elasticitet, djeluje kao antioksidans te ima protektivno i regenerirajuće djelovanje, namijenjena je uporabi kod plakova na koži, vlasištu  i svim površinama kože obraslim dlakama.

Eptaderm Epta PSO 50 PLUS krema sa 50% ureje s jakim keratoreducirajućim djelovanjem namijenjena je uporabi kod plakova i lokalnih zadebljanja kože (stopala, laktovi, koljena, dlanovi), njezina meka i kompaktna tekstura omogućava jednostavnu i ciljanu primjenu na plakove i kaluse.

Eptaderm Epta PSO lak za nokte ima restrukturirajuće, zaštitno i antifungalno djelovanje, namijenjen je jačanju i zaštiti noktiju te omogućava proizvodu da ostavi nevidljivi zaštitni sloj na noktu i kutikuli.

Eptaderm Epta PSO gel za čišćenje i Epta PSO 30 krema mogu se primjenjivati i na vlasištu.

Eptaderm Epta PSO proizvodi ne sadrže sastojke koji bi mogli ući u interakciju s dermatološkom terapijom za oralno ili topikalno liječenje psorijaze i prilagođeni su zahtjevima aktualnih dermatoloških terapija.

 

BioNike Proxera Psomed linija uključuje:

BioNike Proxera Psomed 40 intenzivni gel sa 40% stabilizirane ureje i ceramidima koji omekšava keratoze i psorijatične plakove te uklanja ljuske s tijela i vlasišta.

BioNike Proxera Psomed 30 krema za nokte sa 30% ureje koja se koristi kod psorijaze i hiperkeratoze nokta.

BioNike Proxera Psomed 20 krema sa 20% ureje koji se koristi za prevenciju i ublažavanje simptoma psorijaze, osobito kod kseroze i kožnih hiperkeratoza.

BioNike Proxera Psomed 3 šampon sa 3% ureje namijenjen za svakodnevnu uporabu za dijelove zahvaćene psorijatičnim plakovima te poboljšava uklanjanje ljusaka i djeluje antipruritički (protiv svrbeži).

Svi proizvodi Bionike Proxera Psomed linije spadaju u medicinske proizvode. Bazu linije čini urea koja djeluje keratolitički, regulira proliferaciju stanica epidermisa, obnavlja funkciju zaštitne barijere kože, balansira mikrobiom kože te djeluje emolijentno i hidratantno.

 

Eucerin UreaRepair Plus i Original linija uključuje:

Eucerin UreaRepair Plus losion za tijelo sa 10% ureje i ceramidima.

Eucerin UreaRepair Plus krema za njegu stopala sa 10% ureje i ceramidima smanjuje suhoću, povećava hidrataciju, omekšava zadebljale pete te poboljšava opće stanje kože stopala.

Eucerin UreaRepair Plus krema za ruke s 5% ureje i ceramidima koja značajno smanjuje suhoću i hrapavost kože.

Glavni sastojci cijele Eucerin UreaRepair linije su ureja i ceramidi. Oboje su prirodni čimbenici zadržavanja vlage. Ureja veže vodu u najudaljenijem sloju kože i poboljšava prirodnu eksfolijaciju. Ceramidi jačaju kožnu barijeru, pomažu u spriječavanju gubitka vlage i zadržavanju iritansa koji mogu izazvati upalu i svrbež.

Nefarmakološko liječenje psorijaze

Uz sve navedene metode farmakološkog i nefarmakološkog liječenja, važna komponenta je i psihosocijalna terapija. Ta vrsta terapije pokazala je velike doprinose u tijeku liječenja psorijaze kao i u prihvaćanju bolesti kod pacijenata što im donosi dodatnu snagu i motivaciju da ustraju u liječenju.

Vrlo je važno naglasiti i promjenu životnih i prehrambenih navika kao dopuna liječenju psorijaze i lakšem prihvaćanju bolesti.

Prehrana bi trebala biti raznolika, obuhvaćati namirnice poput:

 • voća (jabuke, brusnice, suhe šljive, avokado),
 • povrća (mrkva, celer, artičoka, cikla, repa, krastavci, češnjak, tikvice),
 • ribe (sardine, lokarda, brancin, losos), te
 • žitarice (riže, prosa, ječma, lana)
 • graha
 • soje

Trebalo bi izbjegavati namirnice poput:

 • citrusnog voća (limun, naranča, mandarina),
 • svinjetine,
 • mlijeka,
 • jaja, te
 • smanjiti unos šećera, kave i alkohola.

Svoju prehranu mogu obogatiti dodacima prehrani među kojima naglasak treba biti na dodacima prehrani s uljem noćurka, ulje crnog kima, cinkom, selenom, vitamina B6, B12 i B9 kao i vitaminom A. Navedene komponente pokazuju potencijal u modulaciji imunološkog odgovora ka smanjenju upale i pravilnom razvoju keratinocita.

S obzirom na nove biološke lijekove i novu paradigmu liječenja psorijaze gdje se s razumijevanjem patogeneze bolesti i preciznim ciljanjem imunoloških procesa u psorijazi, ostvaruje vrlo učinkovito liječenje, uz paralelno uklanjanje teškog psihosocijalnog tereta.

Još uvijek nema lijeka koji zauvijek eliminira bolest, ali s novim biološkim lijekovima psorijaza je od jedne bolesti koja je u cijelosti opterećivala oboljelu osobu prešla u kroničnu bolest s kojom se normalno živi bez većih tragova na koži.

Pripremile: Lara Čiča, mag. pharm.

Ana Schweigert, farm. teh.

Literatura:

 1. Kaštelan M, Puizina-Ivić N, Čeović R, Jukić Z, Bulat V, Simonić E, Prpić-Massari L, Brajac I., Krnjević Pezić G. Smjernice za dijagnostiku i liječanje vulgarne psorijaze. Liječ. Vjesn., 2013, 135, 195–200.
 2. Močić A., Liječenje psorijaze. InPharma, 2020, 70, 24-28
 3. Društvo psorijatičara Hrvatske, http://www.drustvo-psorijaticara.hr/pristupljeno 1.7.2022.
 4. Healthline, https://www.healthline.com/ pristupljeno 1.7.2022
 5. WebMD, https://www.webmd.com/ pristupljeno 1.7.2022.
 6. Eptaderm, https://pontus-pharma.com/eptaderm pristupljeno 1.7.2022
 7. Bionike, https://www.bionike.it/it_en/ pristupljeno 1.7.2022
 8. Eucerin, https://www.eucerin.hr/ pristupljeno 1.7.2022.
Košarica
Scroll to Top