Post COVID Olfaktorni trening za povratak osjeta mirisa

Gubitak okusa i mirisa

Gubitak okusa i mirisa su jedan od najznačajnijih simptoma SARS Cov-2 infekcije, koje je iskusilo preko 70% oboljelih. Do gubitka mirisa dolazi i kod drugih virusnih infekcija, ali je taj simptom postao najpoznatiji kod SARS CoV 2 infekcije jer sluznica nosa i usta obiluju ACE-2 receptorima na koje se virus intenzivno veže i dolazi do oštećenja sluznice i živčanih završetaka olfaktornog živca.

U većini slučajeva postanemo svjesni gubitka mirisa nakon što prestanemo osjećati okus hrane.

Gubitak osjeta i mirisa zaostaje i u post-COVID periodu, kod 20% oboljelih. U većini slučajeva osjeti mirisa i okusa vrate kroz 2-3 tjedna, ali u nekim slučajevima prema istraživanjima poremećaji zaostaju i više od 6 mjeseci. Prema istraživanjima osobe koje imaju dugotrajan poremećaj osjeta okusa i mirisa gube apetit i imaju povećan rizik od razvoja depresije i anksioznosti.

Postoji nekoliko stadija gubitka osjeta i mirisa, ne dogodi se kod svih potpuni gubitak osjeta mirisa (anosmia) i potpuni gubitak osjeta okusa (ageuzija). Može se desiti da su vam samo smanjeni osjeti okusa i mirisa ili je pak iskrivljen osjet mirisa i okusa. U svim slučajevima preporuka je provoditi olfaktorni trening kako bi se osjet mirisa i okusa vratio u pravilnom obliku.

Samoprocjena stanja

Procijenite svoje stanje okusa i mirisa prije provođenja olfaktornog treninga

1. KORAK

Osjetim li razliku između soli i šećera? DA NE
Osjetim li okus octa? DA NE
Ako su vaši odgovori potvrdni, vaš okus osjeta je vjerojatno zdrav, a ako ste odgovorili s NE, vjerojatno je došlo do DISGEUZIJE.
Okus hrane je drugačiji nego što bi trebao biti i mirisi koji su drugima ugodni, meni su neugodni. DA NE
Ako ste odgovorili s DA, vjerojatno imate PAROSMIU
Ponekad osjetim mirise koji drugi ne osjete. Mirisi zapravo nisu prisutni. DA NE
Ako ste odgovorili s DA, vjerojatno imate PANTOSMIU.
Mogu osjetit neke nejasne mirise, ali ih ne mogu svrstati gdje pripadaju. DA NE
Ako ste odgovorili s DA, funkcija mirisa postoji, ali je minimalna.

 

2. KORAK

Uz pomoć člana obitelji ili prijatelja provedite ovu vježbu. Stavite povez na oči i probajte osjetiti sljedeće mirise iz kućanstva. Neka vam druga osoba primakne nosu jednu po jednu supstancu. Izaberite 5 supstanci, možete slobodno izabrati one koje volite. Skoncentrirajte se i u miru probajte osjetiti miris.

Predložene supstance:

 • KAVA
 • VANILIJA
 • KORA LIMUNA
 • RUŽMARIN/MENTA/TIMJAN – neku drugu vrstu začinskog bilja
 • PASTA ZA ZUBE
 • SAPUN
 • KREMA ZA CIPELE
 • KEČAP/SENF

Skoncentrirajte se i u miru probajte osjetiti miris. Za svaku izabranu supstancu neka druga osoba zabilježi koja joj izjava odgovara:

Uopće nisam svjestan mirisa.

Svjestan sam vrlo slabog mirisa, ali to je sve.

Osjetim nešto, ali ne mogu svrstati gdje miris pripada.

Supstanca mi miriši jako iskrivljeno i neugodno.

Sposoban sam identificirati miris.

Rezultate sačuvajte i samoprocjenu vršite jednom mjesečno ili nakon nekog određenog vremena provođenja OLFAKTORNOG TRENINGA.

Olfaktorni trening

Olfaktorni trening je tehnika ili fizikalna terapija koja može pomoći u povratu memorije osjeta mirisa. Za trening je potrebno upotrijebiti 4 vrste eteričnih ulja iz različitih mirisnih razreda, kao što su citrusni, cvjetni, začinski, drveni ili zeleni.

Mi smo složili set koji se sastoji od eteričnih ulja lavande, naranče, klinčića i eukaliptusa.


Upute za provođenje treninga:
 • Trening se provodi kratkim njuškanjem 4 vrste eteričnih ulja.

 • Njuškati možete iz samih bočica ili nakapajte par kapi ulja na blazinicu.

 • Svaka mirisna nota se njuška 10 – 20 sekundi, kratko njuškanje kao što zeko njuška da bi se miris zadržao na sluznici nosa i podraživali završetci olfaktornog živca.

 • Između svake note 20 sekundi odmorite i duboko dišite.

 • Trening radite u miru, skoncentrirani na miris koji njuškate te nastojte vizualizirati miris ili uspomenu na koji vas određeni miris asocira.

 • Trening se provodi 2 puta dnevno, ujutro kad ustanete i navečer prije spavanja, tijekom 3 tjedna ili sve dok se ne povrati osjet mirisa u pravilnom obliku.

 • Svakodnevno vodite dnevnik napretka.

Osim olfaktornog treninga u oporavku sluznice nosa i osjeta mirisa može vam pomoći prestanak pušenja, redovito vlaženje sluznice s fiziološkom otopinom obogaćenom hijaluronom i dekspantenolom, omega-3-kiseline, vitamini B-kompleksa, alfa lipoična kiselina.

Jasenka Plantak Kotur, univ. mag. pharm., ZU Ljekarne Plantak

Tihana Brkić, mag. pharm., ZU Ljekarne Kovačević

Literatura:

 1. Mravak-Stipetić M, Covid-19 i usna šupljina. Smile- informativni stomatološki časopis za pacijente. Zagreb, lipanj 2021.
 2. Le Bon S.D, Konopnicki D, Pisarski N, Prunier L, Lechien JR, Horoi M. Efficacy and safety of oral corticosteroids and olfactory training in the management of COVID-19-related loss of smell, Eur Arch Otorhinolaryngol. 2021 Jan 9 : 1–5, doi: 10.1007/s00405-020-06520-8
 3. https://abscent.org/

https://www.ljekarne-plantak.hr/trgovina/Bez%20kategorije/set-za-olfaktorni-trening/

Košarica
Scroll to Top