Pravilno mjerenje tlaka digitalnim tlakomjerom

Arterijska hipertenzija znači povišen krvni tlak iznad 140/90mmHg te je najznačajniji neovisan čimbenik za kasniji razvoj kardiovaskularnih bolesti. Stalan pojačani pritisak na stijenke arterija u arterijskoj hipertenziji slabi stijenke i čini ih podložnima aterosklerotskom oštećenju. Arterijska hipertenzija se naziva i „tihom ubojicom“ jer, ako se ne dijagnosticira i ne liječi, dovodi do oštećenja ciljnih organa – krvnih žila, srca, mozga i bubrega.

Ako nam liječnik dijagnosticira hipertenziju bilo bi poželjno mjeriti tlak u kućnim uvjetima kako bi se mogla pratiti efikasnost terapije. U početku primjene terapije potrebno je tlak mjeriti 2-3 puta na dan, a kada se terapija ustali dovoljno je i 2 puta tjedno.

Prilikom kontroliranja krvnog tlaka u kućnim uvjetima najviše se koristimo digitalnim tlakomjerima. Kako bismo dobili relevantne rezlutate koje možemo predočiti liječniku prilikom kontrola potrebno je digitalni tlakomjer korisiti na ispravan način. Digitalne tlakomjere kupujte u ljekarnama jer su klinički testirani.

Također više o tlakomjerima i njihovim preporukama možete saznati na http://www.dableducational.org/.

U kratkom videu prikazat ćemo vam ispravno korištenje Omron M3 digitalnog tlakomjera.

Pravilno mjerenje tlaka digitalnim tlakomjerom