Dobro došli na internet stranice Ljekarne Plantak!

Slatko, o volim slatko…

Slatko, o volim slatko..

U provedenoj trodnevnoj javnozdravstvenoj akciji povodom obilježavanja devetog po redu svjetskog dana šećerne bolesti, koji se održava 14. studenog, magistri i tehničari Zdravstvene ustanove Ljekarne Plantak u ljekarničkim jedinicama Slatina i Čađavica u suradnji sa doktoricom Vesnom Turk Štrajtenberger, dijabetičkom udrugom Slatina te tvrtkom Roche, svojim pacijentima mjerili su osim glukoze u krvi, krvni tlak i indeks tjelesne mase. Uz mjerenje radili smo savjetovanje o pravilnom korištenju oralnih antidijabetika i inzulina, te promovirali zdrave životne navike.

Na uzorku od 62 pacijenata jasno se uočava prekomjerna tjelesna masa, a gotovo svaka peta osoba na granici je pretilosti što je vrlo zabrinjavajuće.

Loše prehrambene navike, jednolična hrana bez unosa voća i povrća, manjak tjelesne (pro)aktivnosti, preveliki unos industrijski prerađene hrane i slatkiša neki su od direktnih krivaca za takvo stanje.

Za istaknuti je da smo ovom akcijom pronašli i dva pacijenta s glukozom iznad 8mmol/l, 2 sata nakon doručka, kod kojih do sada nije utvrđena šećerna bolest i njima je preporučen obavezan odlazak na daljnju obradu kod svog liječnika opće medicine.

I dok smo na optuženičku klupi posjeli šećer, možda bi s vremena na vrijeme trebali baš na to mjesto staviti vlastite mjere i pretjerivanja u uživanju hrane sa naše, bogate Slavonske trpeze.

Gledajući u rezultate mjerenja, brojevi nam upravo to i predlažu.

Vaša Ljekarna Plantak

Categories:

Novosti